Desi v-ati pregatit luni intregi pentru nasterea copilului, acum el este aici si depinde totalmente de dvs., ceea ce vi se poate parea destul de coplesitor. Nu va asteptati la prea multe de la dvs in aceste prime zile!
In primele saptamani dupa nastere, e posibil ca trupul dvs. sa arate si sa se simta ca si cum nu v-ar apartine. Lohiile (scurgere vaginala sangeroasa normala dupa nastere) pot fi abundente in primele 24-48h, diminuandu-se pe parcursul urmatoarelor saptamani, schimbandu-si culoarea in roz si apoi alb. Este recomandat ca proaspetele mamici sa nu ridice nimic mai greu decat bebelusul in primele 6 luni dupa nastere, pentru a evita complicatiile.
La 3-5 zile dupa nastere, sanii mamelor se vor umfla. Aceasta inflamare se numeste angorjarea sanilor. Aceasta semnalizeaza cresterea volumului de lapte si schimbarea compozitiei colostrului (primul lapte). O mama care alapteaza poate reduce acest discomfort prin hranirea frecventa a bebelusului, evitand suplimentele si mameloanele artificiale, si purtand un sutien potrivit si comfortabil, de sustinere. O mama care nu alapteaza trebuie sa poarte un sutien normal, curat, sa aplice comprese reci si sa evite stimularea sanilor. Angorjarea este temporara si dureaza 36-48h. Beneficiile alaptarii nu trebuie puse la indoiala. Este calea optima de a va hrani copilasulsi are numeroase efecte benefice pe termen lung pentru intreaga familie. Totusi, alaptarea in primele este, de cele mai multe ori, dificila si provocatoare, in acelasi timp. Alaptarea este ceva natural, dar asta nu inseamna ca este ceva automatic. O sa constatati ca va ia im jur de 3-4 saptamani pana sa deveniti mai increzatoare si mai confortabila in hranirea copilului
Parintii intreaba cat de des trebuie sa-si imbaieze copilul. Bebelusul poate fi imbaiat in fiecare zi dupa iesirea din spital, chiar daca nu s-a uscat inca cordonul ombilical, insa procedura trebuie efectuata cu multa atentie, astfel incat cordonul ombilical sa fie mentinut cat se poate de uscat. Curatati buricul (folosind solutia indicata de medic) la fiecare schimbare de scutec pana cand acesta va cadea (de obicei la 10-14 zile de la nastere).
Primele doua saptamani sunt provocatoare atat fizic, cat si emotional, si veti dori sa va inconjurati de oamenii pe care ii doriti sa va fie alaturi si care sa va asigure protectie si intimitate. Veti avea nevoie de ajutor pentru curatenie, gatit, spalat rufe, primirea musafirilor, asa incat sa va ramana si dvs. timp si energie pe care sa o folositi in ingrijirea copilului si a dvs.
Desi poate suna tentant sa fiti o “supermamica”, nu este timpul de asa ceva in aceasta perioada. Nu uitati: cel mai bun sfat pe care il puteti primi este sa acceptati ajutorul celor din jur, sa luati mese regulate si sa dormiti atunci cand bebelusul doarme.