luni, 18 octombrie 2010

Cum dezvolti memoria copiilor

Memoria este capacitatea noastră de a stoca, a reține și de a ne reaminti o anumită informație.
Potrivit cercetătorilor majoritatea adulților nu își mai amintesc nici un eveniment petrecut înainte de vârsta de 3 ani. Ei numesc această perioadă amnezie infantilă. Memoria este foarte scurtă și foarte specifica înainte de vârsta de 3 ani. Acest lucru ar explica de ce a trebuit de fiecare dată să îi reamintesc copilului meu să tragă apa la toaletă și să se spele pe mâini după ce folosește toaleta.Vestea bună este că memoria unui copil se dezvoltă in timp și cu un ajutor adecvat poți să i-o consolidezi.
Cel mai indicat este să folosești asocieri, repetări, analize constante, diferite jocuri. Dar mai întâi să vedem care sunt lucrurile de bază.
 
Întărește memoria copilului
 
Poți să îmbunătățești memoria dacă îi "hrăniți" creierul și dacă vă asigurați că acesta se odihnește suficient. Dați copilului să bea apă din abundență, în jur de 6- 8 pahare pe zi, și să consume alimente bogate în Omega 3 cum ar fi păstrăv, ton, avocado, semințe, alune și ulei de măsline.
S-a dovedit că vitaminele B și B12 sunt benefice pentru dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei.
Alimentele bogate în aceste vitamine sunt: sucul de portocale, căpșunii, avocado-ul, fasolea și unele vegetale spanacul, varza. 
Vitamina B12 se găsește și în produsele lactate și cereale și ajută la formarea celulelor roșii care transpoortă oxigenul la creier.
Oxigenul este un element crucial pentru îmbunătățirea memoriei deoarece determină o mai bună circulație a sângelui și permite creierului să se refacă. De aceea, este foarte important să îi oferi copilului cât mai multe oportunități de a practica exerciții în aer liber. De asemenea, trebuie să îți ajuți copilul să își dezvolte rutine de
somn și care să fie foarte bine stabilite. Specialiștii spun că un copil cu vârsta de până la 4 ani are nevoie între 11 și 12 ore de somn pe zi.

Metode de a dezvolta memoria 

Este bine știut faptul că primele memorii ale unui copil se formează în strânsă legătură cu simțurile sale: vocea mamei, gustul laptelui sau, etc. Dar știai că din toate cele cinci simțuri mirosul este cel mai puternic și provoacă o memorie de durată? De exemplu. mirosul de pudră ne aduce aminte întodeauna de copiii mici.
Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă el va fi capabil să își formeze anumite asocieri în minte cum ar fi: asocieri între cuvinte și obiecte, acțiuni sau comportament. De exemplu, fiul meu asociază orice mașină de sport roșie cu un ferrari și orice mașină de sport galbenă cu un lamborghini.
Muzica este relaxantă și foarte stimulantă atunci când vine vorba de dezvoltarea memoriei. Ritmul, epetiția, linia melodică pot ajuta memoria copilului. Lui îi place această repetiție și astfel se explică de ce vrea să se uite la aceleași desene animate, să asculte aceleași piese, să mănânce aceeași mânacare, etc. Rutinele legate de culcare și de mâncare sunt, de asemenea, repetiții pe care copilul le adoră. Reprezintă excelente oportunități de a realiza o legătură strânsă cu copilul. 
 Există un așa-zis proces de analiză util pentru transformarea informației dintr-o memorie temporară într-o memorie pe termen lung. 
Acest proces onstă din trei pași:
- fă o analiză imediat după ce l-ai învățat pe copil un anumit lucru;
- analizează aceeași informație după o săptămână și apoi după o lună;
- analizează aceiași informație după 3-6 luni.
Nu în ultimul rând, amintește-ți că un copil învață și reține lucruri atunci când se distrează. Jocurile de puzzle sau de numărat pot fie distractive pentru copilul și să ajute îmbunătățirea memoriei acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu